i

esg logo

Spavaća soba Ace Stanojevića

 

U postavku Muzeja grada ulazi se kroz drveni trem u kojem je izložena garnitura za sedenje - stočić sa tokarenim elementima i pletene stolice Tonet. Iz ove prostorije ulazi se u dugačak hodnik u kojem su, u drvenim vitrinama izloženi lični predmeti Ace Stanojevića, deo njegove biblioteke, fotografije, dokumentacija vezana za rad Narodne radikalne stranke i njegova lična prepiska. Iz hodnika levo ulazi se u radnu sobu u kojoj su izloženi Stanojevićev radni sto, dekorativni stočić, fotografije i umetničke slike među kojima se izdvaja portret Ace Stanojevića, rad knjaževačkog umetnika Dragoljuba Sandića. Desno se iz hodnika ulazi u trpezariju u kojoj je izložena komoda u stilu neoklasicizma kao i sto sa šest drvenih stolica iz Beča sa karakteristikama secesije, orman ukrašen duborezom, darohranilica, ikona sv. Vrača - Kozme i Damjana sa početka XIX veka, portrete Sare i Gavre Aničića, Stanojevićevih prijatelja i saučesnika u Timočkoj buni 1883. godine, dela knjaževačkog slikara Milisava Markovića sa kraja XIX veka i gramofon sa trubom. Iz trpezarije se ulazi u spavaću sobu gde je izložen bogato ukrašen ormar, krevet sa ornamentalnim elementima u duborezu u stilu neorenesanse, komoda za umivanje sa pratećim predmetima od porcelana u stilu secesije, kožna putna torba Ace Stanojevića sa njegovim inicijalima, kišobran sa pozlaćenom drškom i odevni predmeti sa početka XX veka.

 

Čaša sa inicijalima Ace Stanojevića

 

Iz ove prostorije, ali i pravo iz hodnika, ulazi se u centralni deo kuće - salon za prijem, gde su izloženi predmeti pokućstva poput salonske garniture, zidnih ogledala i drugih predmeta u stilu neorenesanse, tepih iz doba Napoleona III, gusana peć, ikona sv. Bogorodice i Isusa Hrista, rad knjaževačkog slikara Milisava Markovića sa kraja XIX veka. Iz zbirke treba izdvojiti i gramofon sa trubom sa početka veka, draper sa dvora na Cetinju, stone lampe, posuđe od porcelana i stakla s kraja XIX veka, radio aparat „Philips“ i deo biblioteke Ace Stanojevića.

Donja etaža je prostor koji je ranije bio korišćen za različite sadržaje. U njoj je otvorena prva galerija u Knjaževcu, a služila je i kao salon za venčavanje. Ovaj deo koristio se i za održavanje književnih i kulturnih večeri, svečano potpisivanje ugovora, i za održavanje raznih predavanja ili naučnih skupova. Danas je ovaj prostor u fazi rekonstrukcije radi formiranja izložbenog prostora u kojem će biti otvorena nova stalna postavka koja će prikazati bogatu zbirku primenjene i likovne umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac.

 

Znakovni jezik