i

esg logo

Спаваћа соба Аце СтанојевићаУ поставку Музеја града улази се кроз дрвени трем у којем је изложена гарнитура за седење - сточић са токареним елементима и плетене столице Тонет. Из ове просторије улази се у дугачак ходник у којем су, у дрвеним витринама изложени лични предмети Аце Станојевића, део његове библиотеке, фотографије, документација везана за рад Народне радикалне странке и његова лична преписка. Из ходника лево улази се у радну собу у којој су изложени Станојевићев радни сто, декоративни сточић, фотографије и уметничке слике међу којима се издваја портрет Аце Станојевића, рад књажевачког уметника Драгољуба Сандића. Десно се из ходника улази у трпезарију у којој је изложена комода у стилу неокласицизма као и сто са шест дрвених столица из Беча са карактеристикама сецесије, орман украшен дуборезом, дарохранилица, икона св. Врача - Козме и Дамјана са почетка XIX века, портрете Саре и Гавре Аничића, Станојевићевих пријатеља и саучесника у Тимочкој буни 1883. године, дела књажевачког сликара Милисава Марковића са краја XIX века и грамофон са трубом. Из трпезарије се улази у спаваћу собу где је изложен богато украшен ормар, кревет са орнаменталним елементима у дуборезу у стилу неоренесансе, комода за умивање са пратећим предметима од порцелана у стилу сецесије, кожна путна торба Аце Станојевића са његовим иницијалима, кишобран са позлаћеном дршком и одевни предмети са почетка XX века.

 

Чаша са иницијалима Аце Станојевића

 

Из ове просторије, али и право из ходника, улази се у централни део куће - салон за пријем, где су изложени предмети покућства попут салонске гарнитуре, зидних огледала и других предмета у стилу неоренесансе, тепих из доба Наполеона III, гусана пећ, икона св. Богородице и Исуса Христа, рад књажевачког сликара Милисава Марковића са краја XIX века. Из збирке треба издвојити и грамофон са трубом са почетка века, драпер са двора на Цетињу, стоне лампе, посуђе од порцелана и стакла с краја XIX века, радио апарат „Philips“ и део библиотеке Аце Станојевића.

Доња етажа је простор који је раније био коришћен за различите садржаје. У њој је отворена прва галерија у Књажевцу, а служила је и као салон за венчавање. Овај део користио се и за одржавање књижевних и културних вечери, свечано потписивање уговора, и за одржавање разних предавања или научних скупова. Данас је овај простор у фази реконструкције ради формирања изложбеног простора у којем ће бити отворена нова стална поставка која ће приказати богату збирку примењене и ликовне уметности Завичајног музеја Књажевац.

Знаковни језик